ISMS -Interdisciplinary Sonography of Musculoskeletal System

UPPER LIMB ULTRASOUND

with an Orthopaedic and Anaesthesiology perspective

Aim:

The collaborative understanding of musculoskeletal structures and innervation from both Orthopaedic and Anaesthesiology/Pain Medicine perspective are synergistic for diagnosis and management of various musculoskeletal pain conditions. This multi-disciplinary workshop aims to provide an integrated sonographic evaluation of upper limb structures.

Organiser:

Department of Orthopaedics & Traumatology, the University of Hong Kong

Chairman: Prof. Chor Yin LAM, Prof. Stanley WONG, Dr. Peter SIU

Faculty: Dr. Manson CHAN (Anaesthesiologist) Dr. Will CHAN (Anaesthesiologist) Dr. Chi Yeung CHU (Radiologist) Prof. Chor Yin LAM (Orthopaedics) Dr. Keith PAN(Radiologist) Dr. Peter SIU (Orthopaedics)

Date: 21/9/2024 (Saturday) Time: 08:30 -17:40 Venue: 1/F Pauline Chan Building Format: Lectures and hands on workshop Target Participants: Trainees and young fellows from Orthopaedics and Anaesthesiology Number of Participants: 30, divided into 6 groups

Course fees: \$1200

Topics:

| Торіс | Learning Objectives | Instructor |
|----------------------------|--|-----------------|
| The shoulder | Rotator cuff, biceps, GHJ, rotator | Dr. Peter Siu |
| | interval including CHL and SGHL | |
| Brachial plexus | Brachial plexus starting from root level | Dr. Manson Chan |
| Nerves around the shoulder | Suprascapular nerve, axillary nerve, | Dr. Will Chan |
| | pectoral nerves, other plexus branches | |
| The elbow and relevant | Elbow structures, radial nerve and | Dr. Keith Pan |
| nerves | branches around elbow, median and | |
| | ulnar nerve | |
| The wrist and relevant | Wrist structures, median nerve and | Prof. CY Lam |
| nerves | carpal tunnel, ulnar nerve and Guyon | |
| | canal | |
| USG guided injection | In plane and out of plane injection | Dr. CY Chu |
| techniques | techniques on animal part | |

Accreditation: Orthopaedics, Anaesthetists

Rundown:

| Time | Activity | Venue | Instructor | Duration |
|-------------|--|---------------|-----------------|----------|
| 08:30-08:45 | Registration | | | 15 min |
| 08:45-09:00 | Faculty introduction, group photo | Lecture room | | 15 min |
| 09:00-09:10 | Lecture: The shoulder | Lecture room | Dr. Peter Siu | 10 min |
| 09:10-09:20 | Lecture: Brachial plexus | Lecture room | Dr. Manson Chan | 10 min |
| 09:20-09:30 | Lecture: Nerves around the shoulder | Lecture room | Dr. Will Chan | 10 min |
| 09:30-09:40 | Lecture: the elbow and relevant nerves | Lecture room | Dr. Keith Pan | 10 min |
| 09:40-09:50 | Lecture: the wrist and relevant nerves | Lecture room | Prof. CY Lam | 10 min |
| 09:50-10:00 | Lecture: USG guided injection techniques | Lecture room | Dr. CY Chu | 10 min |
| 10:00-10:20 | Coffee break | | | 20 min |
| 10:20-11:20 | 1st hands on rotations | Workshop room | Instructors | 60 min |
| 11:20-12:20 | 2nd hands on rotations | Workshop room | Instructors | 60 min |
| 12:20-13:20 | Lunch break | | | 60 min |
| 13:20-14:20 | 3rd hands on rotations | Workshop room | Instructors | 60 min |
| 14:20-15:20 | 4th hands on rotations | Workshop room | Instructors | 60 min |
| 15:20-15:30 | Coffee break | | | 10 min |
| 15:30-16:30 | 5th hands on rotations | Workshop room | Instructors | 60 min |
| 16:30-17:30 | 6th hands on rotations | Workshop room | Instructors | 60 min |
| 17:30-17:40 | Closing remarks, certificate | | | 10 min |